UITDAGINGEN van de thuisblijfmoeder

Soms kun je tijdens je zwangerschap al het gevoel hebben dat je fulltime voor je kleine hummeltje wilt zorgen. Maar er zijn ook vrouwen die er niet aan moeten denken om dag in dag uit tussen de kinderen en de luiers door te moeten brengen. Ben jij zwanger en weet je nog niet wat je wilt? Bedenk dan dat geen enkele keuze definitief hoeft te zijn. Daarnaast brengen beide opties de nodige voor- en nadelen met zich mee. Het is vooral een kwestie waar jij je goed bij voelt.

Laat je niet gek maken

Volgens Joyce, thuisblijfmoeder van de 10 maanden oude Xam, loopt elke moeder wel een keertje vast. “Als je moeder bent, komt er veel op je af. Zeker wanneer het je eerste kindje is. De eerste weken na zijn geboorte moest Xam erg veel huilen. Inmiddels weten we dat hij overdag veel prikkels opneemt en dat hij soms moeite heeft om deze indrukken allemaal te verwerken. Maar destijds had ik geen idee wat er aan de hand was. Dit maakte me erg onzeker. Voor je kindje wil je het allerbeste en als je het gevoel hebt dat je het niet goed doet, kost dit onwijs veel energie. Ik vond het moeilijk om de verzorging voor Xam even uit handen te geven. Maar ook ík raakte een keer op. Nu weet ik dat het mij juist een goede moeder maakt als ik mijn grenzen bewaak. Maar dit betekent niet dat dit altijd even eenvoudig is. Nog steeds loop ik af en toe vast op het feit dat ik meer wil dan alleen voor anderen zorgen. Ik vind het geweldig dat ik zoveel tijd kan doorbrengen met onze kleine man en hier geniet ik onwijs van, maar ik wil mezelf blijven ontwikkelen. Daarom heb ik onlangs de cursus gewichtsconsulent gevolgd. Ik heb nu elke maandag oppas voor Xam, waardoor ik die dag mensen kan helpen met afvallen.”

Spil van het gezin

Martina, thuisblijfmoeder van Rosanne (6) en Aniek (4), is het hier volledig mee eens. “Ik ben de spil van het gezin. Als ik niet gelukkig ben, is niemand gelukkig.” Zelf stopte Martina 6 jaar geleden met haar functie als verkoopster in een kledingwinkel. “Tijdens mijn zwangerschap veranderde mijn man van baan. En om op zijn werk te komen, had hij de auto nodig. En ik ook was afhankelijk van de auto. Vanuit ons dorp gaat er maar één keer per uur een bus naar de stad waar ik werkte. De extra werkdruk, het aanschaffen van een tweede auto, de benzinekosten én de kosten van de opvang wogen voor ons niet op tegen de geringe extra verdiensten.”

Structuur

Toch is de functie van thuisblijfmoeder ook niet zaligmakend. Martina: “Nu mijn kinderen allebei naar school gaan en steeds meer hun eigen leventje gaan leiden, wil ik zelf ook meer dan alleen voor de kinderen zorgen. Omdat ik steeds meer het gevoel had dat ik nieuwe prikkels miste, kwamen de muren op een gegeven moment op me af. Ik ben daarom begonnen met de opleiding onderwijsassistent. Elke maandag en dinsdag loop ik stage en op woensdag ga ik naar school. Ik vind het heerlijk om weer iets voor mezelf te doen. Maar toch vind ik het moeilijk dat ik mijn kinderen niet meer elke dag naar school kan brengen. En laatst was mijn jongste dochter ziek terwijl ik een stagedag had. Dan is het niet meer vanzelfsprekend dat mama thuis is.”

Prioriteiten stellen

Het feit dat je als thuisblijfmoeder er altijd voor je kroost kunt zijn als ze je nodig hebben, is volgens Joyce en Martina onbetaalbaar. Toch is het niet alleen maar feest. Vooral financieel gezien, kan de keuze om thuis te blijven een behoorlijk impact hebben. Martina: “Wij redden het meestal net en soms net niet op één salaris. Hierdoor moeten we altijd weloverwogen beslissingen nemen. Spontaan uit eten gaan of jaarlijks op vakantie gaan is er voor ons niet bij. Onze meiden gaan altijd voor en ik heb liever dat mijn man en ik iets niet kunnen doen dan dat onze dochters iets tekortkomen. Ondanks dat het af en toe flink puzzelen is om rond te komen, sta ik nog volledig achter onze keuze. Van de stabiele basis die wij onze meiden hebben kunnen meegeven, zullen ze de rest van hun leven nog profijt hebben. Wel heb ik Rosannes voormalige kleuterjuf, die me vertelde dat ze na de geboorte van haar kindje fulltime wilde moederen, meegegeven dat het over het algemeen heel fijn is om thuis te zijn. Maar het kan je wereldje ook een stuk kleiner maken en dat is wel iets om goed over na te denken.”