ZWANGERSCHAPS­MASSAGE: een massage speciaal voor tijdens de zwangerschap

Een massage kan heerlijke ontspanning geven. Even rust en genieten. Maar nu je zwanger bent, is het wel zo slim om te kiezen voor een zwangerschapsmassage. Dat is beter voor je lichaam én je baby.

Wat is een zwangerschapsmassage?

Een zwangerschapsmassage is een zachte massage, die past bij je zwangere lichaam. Zo wordt je buik meestal niet gemasseerd, worden sommige drukpunten in je lichaam juist ontweken en kan de masseur bijvoorbeeld je benen wat extra aandacht geven als je daar veel vocht vasthoudt. Kortom: er zitten lichamelijke voordelen aan.

Hoe gaat een zwangerschapsmassage in zijn werk?

Zo lekker: tijdens een zwangerschapsmassage kun je weer even op je buik liggen. Hoewel, op je buik… Veel masseurs die zwangerschapsmassages geven, hebben een stoel waar uitsparingen in zitten voor buik en borsten. Je ligt dus niet letterlijk óp je buik en dat is wel zo comfortabel.

Tijdens een zwangerschapsmassage kun je ook op je zij liggen waarbij je lichaam wordt ondersteund met kussens. Ook in deze houding kan een goede masseur al je spieren losmaken en zorgen dat jij helemaal ontspant. De aanrakingen zijn zacht. Een stevige massage is nu een minder goed idee en sommige drukpunten kun je nu beter niet laten stimuleren omdat ze in verbinding staan met je baarmoeder. Je wilt samentrekkingen daarvan nu juist vermijden.

Wat zijn de voordelen van een zwangerschapsmassage?

Naast dat een massage nu eenmaal lekker is en ontspanning geeft, zijn er meer voordelen van een zwangerschapsmassage:

  • Je hartslag wordt rustig, je ademhaling verdiept en je bloedsomloop verbetert. Hierdoor gaat er meer zuurstofrijk bloed naar je organen en je baby.
  • Door de betere bloedcirculatie voert je lichaam ook makkelijker afvalstoffen af.
  • Tijdens en ook na de massage maak jij relax-hormonen aan als oxytocine, endorfine en serotonine. Deze hormonen komen via de placenta bij je baby. En zo pikt je kleintje jouw stemming op en ontspant ook.
  • Je kunt makkelijk contact maken met je baby. Waarschijnlijk wordt je kleintje eerst wat beweeglijker door het zuurstofrijke bloed, en voel jij bewegingen in je buik. Daarna kunnen jullie samen ontspannen.
  • Na een massage slaap je vaak dieper en beter.
  • Een massage kan helpen bij het verlichten van klachten als rugpijn, krampen in je been en bekkenpijn.
  • Als jij je, door een massage, makkelijker kunt ontspannen, kun je waarschijnlijk ook tijdens de bevalling makkelijker ‘je hoofd leegmaken’.
  • Een klein onderzoek geeft aanwijzingen dat zwangerschapsmassage de kans op een vroeggeboorte zou kunnen verkleinen (Bron: Tandfonline).

Wanneer een zwangerschapsmassage?

De kans op een miskraam is in het eerste trimester van je zwangerschap groter bijvoorbeeld bij 15 weken zwangerschap. Het is niet aangetoond dat massage deze kans vergroot, maar toch nemen masseurs geen risico. Ze masseren pas vanaf het tweede trimester.

Kan iedereen mij masseren als ik zwanger ben?

Maak bij voorkeur een afspraak met een masseur die gespecialiseerd is in zwangerschapsmassages. Deze masseurs weten welke drukpunten ze nu beter niet meenemen, ze weten hoe jij comfortabel kunt liggen en wanneer je een massage beter uit kunt stellen. Bij hartklachten, trombose, een hoge bloeddruk, spataderen en koorts kun je een massage beter uitstellen tot na je zwangerschap. Een gecertificeerd zwangerschapsmasseur houdt hier rekening mee.

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders